SImmental cup 2022 8Absolútna víťazka šampionátu Bridžit z PD SenohradNa začiatku mája organizoval Zväz chovateľov slovenského strakatého dobytka prvý ročník Národného šampionátu. Simmental Cup bol súčasťou osláv 30. výročia založenia zväzu.

Odborné prednášky, najlepšie šľachtiteľské chovy a osobnosti

Prvý deň patril odborným prednáškam, ktorých sa zúčastnilo vyše 125 poslucháčov.

Neskôr boli ocenené najlepšie slovenské šľachtiteľské chovy. O ich umiestnení v súťaži rozhodol počet bodov, ktorý získali za produkciu tuku a bielkovín v kg (40 %), exteriér (20 %), dlhovekosť vyjadrenú cez produkciu mlieka na produkčný deň vyradených kráv (15 %), dĺžku medziobdobia (15 %) a produkciu plemenných býkov (10 %).

Na prvom mieste sa umiestnila Agrofarma-K, s.r.o. Medzany s 88 bodmi, 2 . miesto získal MKM-STRED, spol. s r.o. Družstevná pri Hornáde s 81 bodmi, na 3 .mieste so 75 bodmi skončilo ŽIAREC Poľnohospodárske družstvo Tvrdošín, 4. miesto so 67 bodmi obsadilo PD Bátovce a 5. miesto získali so 66 bodmi AGRO-LENT, s.r.o. Malý Šariš a PD Kozárovce.

Detailné výsledky súťaže o najlepšie šľachtiteľské chovy

Počas slávnostného večera boli ocenené aj osoby a inštitúcie, ktoré sa podieľali na chove a šľachtení slovenského strakatého plemena.

Súťaž najlepších kráv

Počas druhého dňa prebiehal v Nestville parku v Hniezdom samotný šampionát, v ktorom súťažilo takmer 50 zvierat zo 17 podnikov z celého Slovenska. Rozhodcom bol Lorenzo Degano z Talianska.

SImmental cup 2022 4Najväčšie zastúpenie mala kategória prvôstok, kde vyhrala rámcová krava zo ŽIAREC PD Tvrdošín. Chovatelia z Tvrdošína vystavovali svoje zvieratá po prvýkrát a hneď sa im podarilo získať ocenenie pre najlepšiu prvôstku. Druhou v poradí bola veľmi pekná prvôstka s vynikajúcim vemenom z PD Senohrad. Tretiu priečku si odniesla krava z Agrovit Branisko s.r.o., farma Víťaz.

Titul najlepšej kravy "na druhom teľati" putoval do rúk chovateľov z Agrodružstava Bystré. Táto krava bola na vlaňajšej výstave v Prešove ocenená ako najlepšia prvôstka. Druhou v poradí bola krava z I. družstevnej, družstvo, farma Sucháň. Tretia priečka putovala veľmi úspešným chovateľom z PD Senohrad.

Medzi kravami v tretej laktácii sa rozhodcovi najviac pozdávala rámcová krava z I. družstevnej, družstvo. Redakcia časopisu Slovenský CHOV je udelila ocenenie NAJkrajšie zviera výstavy. Za ňou sa umiestnili kravy z PD SEKČOV Tulčík a PD Nová Ľubovňa.

Medzi najstaršími kravami (4. a vyššia laktácia) zvíťazila krava Bridžit z PD Senohrad, ktorá si odniesla aj ocenenie pre najdlhovekejšie zviera výstavy (momentálne 5. laktácia, CÚ 52 643 kg mlieka). Bridžit už získala mnohé ocenenia a víťazstvá aj v minulých rokoch. Za ňou sa umiestili kravy z MKM-STRED, s.r.o. Družstevná pri Hornáde a PD Kozárovce.

Vo finálovom kole rozhodca vyberal kravu s najlepším vemenom. Stala sa ňou dojnica z PD SEKČOV Tulčík. Jej vodič Norbert Drabiščák sa stal zároveň najlepším vodičom výstavy. Vicešampiónkou (rezervnou šampiónkou) sa stala najlepšia "druhôstka" z Agrodružstva Bystré.

Absolútnou šampiónkou sa stala "Bridžit" z PD Senohrad, ktorú predvádzala Ing. Klára Kovárová, ktorú zároveň rozhodca ocenil titulom najlepšej vodičky.

Výsledková listina

Program Národného šampionátu

Zdroj a viac informácií: https://www.simmental.sk/

Foto: OZ Chováme doma

ZDIEĽAJTE NÁS