bresse gauloise 4575584 640Ak hľadáte plemeno sliepok s dvojitým úžitkom, teda na mäso aj znášku vajec, odporúčame plemeno Bresse Gauloise.

História plemena Bresse Gauloise

Bresse Gauloise je jedným z najstarších francúzskych plemien sliepok. Pochádza z regiónu Bourgon- Bresse, kde sa prvé zmienky o tomto plemene datujú až do šestnásteho storočia. Dokázalo odolať vplyvu zahraničných plemien a stovky rokov bolo považované za kráľovské kura.

Chovatelia dokázali toto tradičné plemeno presadiť vo francúzskej gastronómii. Podarilo sa im preniknúť do Paríža, dokonca aj na cisársky dvor Napoleona III. Neskôr sa zúčastňovali veľtrhov, poľnohospodárskych výstav, gastronomických súťaží. Kura Bresse dobylo mnohé prestížne reštaurácie. Dopyt bol taký vysoký, že takmer všetko sa čoskoro nazývalo hydina Bresse, až do tej miery, že samotná skutočná Bresse-Gauloise takmer zmizla.

Charakteristika a vlastnosti plemena Bresse Gauloise

Existujú štyri farebné rázy - biela, šedá, modrá alebo čierna. Najrozšírenejšia je biela. Typickým znakom sú oceľovomodré nohy a pomerne veľký hrebeň, ktorý u sliepok visí na jednu stranu. Toto stredne veľké plemeno ročne znáša 200- 250 vajec s bielou škrupinou, s hmotnosťou 60 gramov. Bresse Gauloise rastie aj dospieva rýchlo. Dospelá sliepka váži okolo 2,5 kg a kohút 3 kg. Pri dobrom kŕmení možno z trojmesačných kohútikov získať 1,8 kg mäsa. Mäso je chutné a jemné.

Potravinárske kurča Bresse

Okrem čistokrvných výstavných sliepok sa vo Francúzsku chová aj ako potravinárske kura Bresse. Od roku 1957 nesie francúzsky štítok kvality a ochrannú známku. Tú získajú len kury chované a spracované v geografickej oblasti Bresse, a to pri dodržaní stanovených podmienok.

Výkrm kurčiat na mäso

bresse gauloise 4566627 640Aby bolo mäso Bresse Gauloise dobré, kurence potrebujú veľa zeleného, čistú vodu a pred porážkou zvláštnu starostlivosť.

Najskôr sa pasú voľne na zelenom. Následne vo výkrmni, kde sú kŕmené zmesou kukurice, srvátky a kyslého mlieka. Existuje niekoľko možností výkrmov.

Kurence sú vykrmované 2 týždne pred porážkou, vo veku najmenej 4 mesiacov, s hmotnosťou minimálne 1,2 kg.

Ďalšou kategóriou sú kurčatá, ktoré sa vykrmujú počas 4 týždňov pred porážkou, vo veku najmenej 5 mesiacov, s minimálnou hmotnosťou 1,8 kg.

Treťou kategóriou sú mladé sliepky vykrmované po dobu 4 týždňov pred porážkou, vo veku najmenej 8 mesiacov s hmotnosťou od 3 kg.

Týmto spôsobom výkrmu získajú intermuskulárny tuk, vďaka čomu je mäso šťavnaté a chutné.

Zdroj: www.poules-racesdefrances.fr, www.fermedebelair.fr

banner kniha Slovensky statok 2

 

ZDIEĽAJTE NÁS