Den mladeho farmara 25. júna 2022 sa v obci Liesek konal Deň mladého farmára. Hlavnou myšlienkou tohto rodinného podujatia je budovať pozitívny vzťah k farmárčeniu a poľnohospodárstvu, najmä u mladých ľudí. Cieľom organizátorov je tiež propagovať tradície a život na vidieku.

Podujatia sa tento rok zúčastnilo viac ako 10 000 ľudí. Organizátor podujatia, Združenie mladých farmárov na Slovensku, pre ľudí pripravil bohatý program. Ten sa začal svätou omšou obetovanou za farmárov a dobrú úrodu. Návštevníci si mohli pozrieť vystúpenia folklórnych skupín, zasúťažiť vo farmárskych súťažiach, absolvovať školu kosenia. Pripravené boli aj stánky s farmárskymi výrobkami, ukážkami remesiel a mnoho iného. 

Desatoro profarmárskej samosprávy

Milan Jurky desatoroMilan Jurky, predseda ASYF prezentuje Desatoro profarmárskej samosprávyNa podujatí bol odprezentovaný aj dokument Desatoro profarmárskej samosprávy, ktorý má pomôcť zlepšiť spoluprácu medzi obcami a farmármi a zároveň otvoriť spoločenskú diskusiu na tému prínosu malých či rodinných fariem pre obce a celú spoločnosť. Spoločne ho pripravili Združenie mladých farmárov na Slovensku (ASYF), iniciatíva Kresťan na vidieku, ktorá vznikla na pôde Fóra kresťanských inštitúcií a Inštitút vzdelávania a inovácií v politike. Ich zámerom je tiež vzbudiť záujem o lokálne produkty a inšpirovať k ďalším aktivitám. 

Desatoro profarmárskej samosprávy podporuje aj naše občianske združenie OZ Chováme doma. Jeho celé znenie nájdete TU.

ZDIEĽAJTE NÁS